Nabór na szkolenie teoretyczne tzw. "uboju gospodarczego"
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile ogłasza nabór na szkolenie teoretyczne w sprawie uzyskania kwalifikacji do tzw. ”uboju gospodarczego” zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2018 zmieniające rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.
Najbliższe planowany termin szkolenia: 1 sierpnia 2022 godz.10.00
Szkolenie odbędzie się w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Pile,
ul. Siemiradzkiego 18
Koszt szkolenia: bezpłatne
Informacje i zapisy na szkolenie:
- w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pile
(w godzinach pracy 7.00 – 15.00) oraz pod numerami telefonów: 67 2123872 a także drogą elektroniczną: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Po zakończeniu szkolenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile wystawia, na prośbę osoby zainteresowanej, zaświadczenia o odbyciu szkolenia.
Za wystawienie zaświadczenia pobierana jest opłata skarbowa w wysokości 17 zł, którą należy uiścić na konto Urzędu Miasta Piła
Informacja dla rolników nt uboju zwierząt
INFORMACJA DLA ROLNIKÓW
W SPRAWIE
OBOWIĄZKU ZGŁASZANIA POWIATOWEMU LEKARZOWI WETERYNARII
UBOJÓW ZWIERZĄT GOSPODARSKICH NA UŻYTEK WŁASNY
Co to jest ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny?
Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny może mieć miejsce na terenie
gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane lub w gospodarstwie innym
niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane i dotyczy zwierząt
z gatunków: bydło (cielęta w wieku do szóstego miesiąca życia), owce, kozy i świnie.
Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny charakteryzuje się tym, że mięso
pozyskane od zwierząt w wyniku takiego uboju, może być wykorzystane wyłącznie
na użytek własny, tj. nie może podlegać sprzedaży.
Obowiązki rolnika związane z ubojem zwierząt gospodarskich na użytek własny.
Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem
uboju zwierząt w gospodarstwie, posiadacz zwierzęcia (gdy ubój jest prowadzony
w gospodarstwie, w którym zwierzę jest utrzymywane) lub prowadzący
gospodarstwo (gdy ubój jest prowadzony w innym gospodarstwie niż gospodarstwo,
w którym zwierzę jest utrzymywane) obowiązany jest poinformować powiatowego
lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju
o zamiarze przeprowadzenia uboju.
Ponadto, posiadacz zwierzęcia ma obowiązek złożenia, w biurze powiatowym Agencji
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na właściwym formularzu lub za
pośrednictwem sieci Internet, zgłoszenia uboju zwierzęcia w gospodarstwie.
Zgłoszenia należy dokonać w terminie 30 dni w przypadku świń oraz w terminie
7 dni w przypadku bydła, owiec i kóz, od dnia, w którym ubój miał miejsce.
W przypadku zgłoszeń ubojów dotyczących bydła do zgłoszenia należy dołączyć
paszporty bydła. Dokonując zgłoszenia posiadacz potwierdza zgodność danych
zamieszczonych na zgłoszeniu ze stanem faktycznym. Prawidłowe oraz terminowe
dokonywanie zgłoszeń umożliwia ustalenie skąd pochodzi zwierzę i gdzie było
przemieszczane.
W przypadku, gdy ubój na użytek własny ma miejsce w innym gospodarstwie niż
gospodarstwo, w którym zwierzę jest utrzymywane, przemieszczenie zwierzęcia do
miejsca uboju powinno być odnotowane w Centralnej Bazie Danych Sytemu
Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt oraz w paszporcie zwierzęcia.
WZÓR:
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia,
owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
I. Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:
.............................................................................................................................................
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)
.............................................................................................................................................
Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:
.............................................................................................................................................
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:
............................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)
.............................................................................................................................................
Miejsce uboju:
.............................................................................................................................................
Termin uboju:
.............................................................................................................................................
Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
............................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:
.............................................................................................................................................
II. Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka
Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z
rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r.
ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych
gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i
Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i
uchylającym rozporządzenie (WE) 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia
zwierzęcego) (Dz. Urz. WE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm).
III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego
Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa
pozyskanego3) ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
.......................................................................................................
(data i podpis)
1) Dotyczy uboju zwierząt w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.
2) Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.
3) Niepotrzebne skreślić.
Zgłaszanie zamiaru uboju świń można dokonywać telefonicznie na numer telefonu
67-2123872
Zgłoszeń uboju wszystkich gatunków zwierząt jakich to dotyczy można dokonywać również e-mailowo na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ogłoszenie o nieodpłatnym przekazaniu
Ogłoszenie o nieodpłatnym przekazaniu trychinoskopów innej jednostce.
Ogłoszenie o naborze na kandydatów
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile ogłasza nabór na kandydatów do realizacji zadań w ramach umowy - zlecenie w 2022 roku.